Ryż zapiekany z jabłkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ryż zapiekany z jabłkami

    Dodane przez: wd2005

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki śmietany
  • ok. 2 łyżek masła

Opis przygotowania

Ryż wypłukać. Zagotować 2 szklanki wody i trochę ją posolić. Na gotującą się wodę wsypać ryż. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu często mieszając dopóki ryż nie wchłonie wody i nie będzie gęsty. Następnie odstawić z ognia i poczekać aż wystygnie (wciąż od czasu do czasu mieszając). W tym czasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Przełożyć jabłka do garnka i dosypać 4/5 szklanki cukru. Owoce smażyć ok. 20 minut na małym ogniu. Odlać sok. Do naczynia żaroodpornego nałożyć na spód połowę ryżu, następnie mus jabłkowy i na to resztę ryżu. Na wierzch kładziemy punktowo masło i całość zapiekamy w mikrofalówce przez ok. 15 minut. Po zapieczeniu nałożyć ryż na talerze i odczekać, aż ostygnie (ok. 10 minut). Następnie polać ryż śmietaną rozrobioną z 2 łyżkami cukru.

5 komentarzy

odpowiedz

pycha,bardzo dobry

odpowiedz

Ryż jest pyszny polecam każdemu. Szybkie przygotowanie, tanio no i bardzo smacznie :)

odpowiedz

dlaczego w mikrofalowce?zabijasz wszystkie wartosci odzywcze i nadaje sie tylko do kosza

odpowiedz

Aurelia!!! Mam głęboko w d.... te twoje wartości odżywcze!!! Że też zawsze musi znaleźć się jakaś przygłupia pinda, która wyskakuje z takimi tekstami. To chyba logiczne, że jak ktoś będzie chciał w piekarniku to zapiekać to zapiecze w piekarniku ku...wa jego mać!!! A nie pomyślałaś tym swoim zaciemniałym mózgiem, że ktoś może nie ma piekarnika??? Pewnie nie !!! A

odpowiedz

ja nie mam piekarnika za to mam mikrofalowke z piekarnikiem i ten przepis jest super a wartosci odzywcze tez mam gleboko gdzies!!!!!!!!!!!

Podobne przepisy