Naan (chleb indyjski)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 13648
Naan (chleb indyjski)
fot.

Składniki:

  • 150 g drożdży
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 jajko ubite
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki ciepłego mleka (do rozrobienia drożdży)
  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • sól

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzyj z cukrem i trzema łyżkami ciepłego mleka. Do miski wsyp przesianą mąkę, połącz ją z mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą oraz wcześniej przygotowanym rozczynem drożdżowym. Dodaj również ubite jajko i jogurt naturalny lub śmietanę. Zagnieć ciasto tak, aby przybrało kształt jednolitej kuli. Włóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i poczekaj ok. 1,5 godziny, aby wyrosło. Następnie z ciasta formuj placki dowolnej średnicy i grubości (ale wszystkie muszą być jednakowe) i odstaw na pół godziny, aby jeszcze raz wyrosły. Następnie posyp je kminkiem i piecz w nagrzanym piekarniku, aż będą złociste.

17 komentarzy

oglądałam jak się wytwarza naan na you tube,muszę wypróbować bo narobiłam sobie apetytu na ten frykas wegetariański

Chlebki naan są przepyszne:) Wypróbuję przepis:)

Przyznaje pieczywko Naan jest kosmiczne:) Probowaliscie je na slodko z rodzynkami i kokosem? Swietnie wspolgraja z ostrym sosem - no takim srednio pikantnym:P jak chcecie wejdzcie na curryhouse.pl tam sa juz gotowe.

Byłem na curryhouse.pl - przyznaje szybko i sprawnie można dostać gotowe , lekko wodą polać i do piekarnika na 5 min z jednej i z drugiej strony...

W opisie przygotowania jest napisane "...Do miski wsyp przesianą mąkę, połącz ją z mlekiem,..." a w spisie składników są tylko 3 łyżki mleka. To ile trzeba jeszcze mleka oprócz tych 3 łyżek ?

@Marek: Zapomniałam dopisać w składnikach jeszcze 100 ml mleka. Tych 3 łyżek mleka używasz tylko do rozrobienia drożdży. Przepraszam za błąd.

Chleb Naan jest idealny smakuje tak jak prawdziwy idyjski hleb a wiem to bo miałem okazie jeść .....

Nie wiem- może się mylę, ale wydaje mi się, że nie chodzi o kminek zwykły tylko o tzw. cumin. W wielu książkach pojawia się "kminek" bez uściślenia i bywa, że wychodza z tego rzeczy dość paskudne lub przynajmniej nieindyjskie

Nie czepiaj się UK bo to prawda. Ja mieszkam w Irlandii i wczoraj kupiłam sobie 6 chlebów naan i wydałam na to pieniądze które zarabiam w 15 minut....nie wiem ile w Polsce kosztują ale nie sądzę że za godzinę pracy bym je kupiła no może 2....

150 g drożdzy?? Chyba lekka przesada na 250 g mąki..

W którym momencie używa się roztopionego masła?

na szczęście w uk można kupić prawdziwe naany i inne indyjskie jedzenie za małą kasę; no i ten kminek to jakoś nie pasuje, kolendra, czosnek, kumin... to tak

Ah, znowu "u nas w UK", tak? Fantastycznie! A czego tam nie można u was kupić, ojej, ojej...

Jak nic nie umiesz robić to co się dziwisz, że zarobić nie możesz w Polsce?

Nie czepiaj się UK bo to prawda. Ja mieszkam w Irlandii i wczoraj kupiłam sobie 6 chlebów naan i wydałam na to pieniądze które zarabiam w 15 minut....nie wiem ile w Polsce kosztują ale nie sądzę że za godzinę pracy bym je kupiła no może 2....

Ty irlanczyk do tego kup sobie mrożoną masale i będzie komplet. Te Naany z foli to syf

Mam wątpliwości co do ilości drożdży wg mnie powinno być nie 150, a 15 gram.

Podobne przepisy