Suflet

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1967
Suflet

Składniki:

  • 50 g roztopionego masła
  • odrobina masła w kostkę pokrojona
  • 75 g cukru i trochę do posypania formy
  • pół rozdrobnionej laski wanilii
  • 225 ml mleka
  • 50 g mąki
  • 5 białek
  • 4 żółtka
  • cukier puder do posypania

Opis przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do200 stopni C. Formę owinąć pergaminem by powstał kołnierz. Natłuścić i posypać cukrem. Rozdrobnioną wanilię połączyć z ciepłym mlekiem. Gotować aż masa zgęstnieje. Ucierać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać 1 białko i lekko ubić. Ostudzić masę i dodać żółtka ubić razem. Pozostałe białka ubić z cukrem dodać do reszty masy i delikatnie wymięszać. Przelać do okrągłej formy i piec 30-35 min.

Autor: lipsi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów