Karmazyn marynowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3419
Karmazyn marynowany
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g filetów z karmazyna
  • 500 g pomidorów
  • 250 g cebuli
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/8 l wytrawnego wina białego
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej szałwii

Opis przygotowania:

Filety z karmazyna umyć, zalać octem, winem z rozgniecionym czosnkiem. Rybę pozostawić w zalewie przez 20 minut. Pomidory umyć, ponacinać skórę krzyżowo, sparzyć wrzątkiem i obrać za skory. Następnie pokroić je w paski. Cebule obrać, pokroić na cząstki i przesmażyć na dużej patelni w rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i smażyć przez 5 minut, a następnie wyjąć połowę smażonych pomidorów z cebulą. Na pozostałą część ułożyć rybę, polać marynatą i wyłożyć wyjęte pomidory z cebulą. Na wierzch ryby położyć liski szałwii. Całość przykryć i dusić 15 minut, aż do miękkości ryby. Gotowe karmazyny przełożyć na talerz i podawać do spożycia, kiedy lekko przestygną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów