Pomarańcze nadziewane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2394
Pomarańcze nadziewane
fot. howie221 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • 20 dkg jogurtu naturalnego
  • 12 dkg cukru owocowego (fruktozy)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • kilka listków bazylii

Opis przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w 100 ml przegotowanej ciepłej wodzie. Pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Po sparzeniu przekroić na połowy. Ostrym nożem wykroić miąższ z pomarańczy, usunąć z niego pestki. Część miąższu pozostawić do dekoracji. Miąższ pokroić na drobne kawałki, zmieszać go z cukrem owocowym i jogurtem naturalnym. Jogurt wlać do żelatyny, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Kiedy żelatyna z jogurtem zastygnie - wyciągnąć z lodówki i napełnić wydrążone połówki pomarańczy. Napełnione pomarańcze udekorować rodzynkami, częścią pozostawionego miąższu oraz listkiem bazylii. Gotowy deser podajemy zaraz po udekorowaniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów