Spaghetti bolognese

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4044
Spaghetti bolognese

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 400g makaronu spaghetti
  • Olej
  • Sos boloński
  • Przyprawy:
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka ostra
  • Bazylia

Opis przygotowania:

[b]Przygotowanie makaronu[/b]
Gotujemy wodę (najlepiej w dużym garnku, który pomieści długie nitki makaronu do spaghetti), gdy zaczyna wrzeć dodajemy łyżkę stołową oleju (aby makaron się nie sklejał) oraz sowicie solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy przez mniej więcej 8 - 12 min (w zależności od grubości makaronu - najlepiej sprawdzić na opakowaniu "czas gotowania").

[b]Przygotowanie sosu[/b]
Sos boloński rozpuszczamy w 1,5 szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Doprawiamy wg. uznania. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5min w często mieszając. Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju.

Gdy mięso jest już gotowe na patelnie wlewamy wcześniej przygotowany sos. Całość smażymy na małym ogniu przez około 5 min, aby mięso przeszło sosem. Odcedzamy makaron i nakładamy porcję polewając sosem.

Autor: ikselll

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów