Spaghetti bolognese

ikselll

Autor:

Przepisów: 11

Ocena:

(średnia: 5.00, 2 głosy)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Spaghetti bolognese

    Dodane przez: ikselll

  • Spaghetti bolognese

    Dodane przez: patelnia

  • Spaghetti bolognese

    Dodane przez: ikselll

    The Second Pancake (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

  • Spaghetti bolognese

    Dodane przez: ikselll

    Pay a bluish oak (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 400g makaronu spaghetti
  • Olej
  • Sos boloński
  • Przyprawy:
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka ostra
  • Bazylia

Opis przygotowania

[b]Przygotowanie makaronu[/b]
Gotujemy wodę (najlepiej w dużym garnku, który pomieści długie nitki makaronu do spaghetti), gdy zaczyna wrzeć dodajemy łyżkę stołową oleju (aby makaron się nie sklejał) oraz sowicie solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy przez mniej więcej 8 - 12 min (w zależności od grubości makaronu - najlepiej sprawdzić na opakowaniu "czas gotowania").
[b]Przygotowanie sosu[/b]
Sos boloński rozpuszczamy w 1,5 szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Doprawiamy wg. uznania. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5min w często mieszając. Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju.
Gdy mięso jest już gotowe na patelnie wlewamy wcześniej przygotowany sos. Całość smażymy na małym ogniu przez około 5 min, aby mięso przeszło sosem. Odcedzamy makaron i nakładamy porcję polewając sosem.

0 komentarzy

Podobne przepisy