Baranina z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4781
Baranina z kapustą
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1,2 kg baraniny bez kości
  • 1 kg włoskiej kapusty
  • 5 marchewek
  • 5 ziemniaków
  • 4 średnie cebule
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Kapustę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Marchew umyć, obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Przygotować duży garnek i wrzucić do niego warstwami: mięso, marchew, cebulę, kapustę i ziemniaki. Wszystko posypać solą, pieprzem dodać listki laurowe i tymianek. Całość zalać wywarem warzywnym, przykryć i dusić na średnim ogniu około godziny. W czasie duszenia lekko przemieszać i doprawić do smaku przyprawami. Gotowe danie podajemy zaraz po skończonym duszeniu, posypane zieloną natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów