Kartacze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3315
Kartacze
fot. Wikipedia (Lukaszeq) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 1/2 kg wołowiny
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 20 dag surowego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

2 kg ziemniaków zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odcisnąć sok do miski i pozostawić go na 2 godziny. 1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obrać, ugnieść i połączyć z tartymi ziemniakami. Z odstawionej wcześniej miski odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków. Posolić i wyrobić na jednolitą masę. Mięso i cebulę drobno pokroić i podsmażyć ok. 15 minut. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek i odrywać małe kawałki, które należy spłaszczyć na dłoni, położyć na nich po jednej łyżeczce masy mięsnej i uformować z nich okrągłe kluski. Gotować we wrzącej wodzie, lekko osolonej ok. 10 minut. Po ugotowaniu wyłożyć na talerz i obsypać skwarkami boczku z cebulą i majerankiem.

Komentarze (0)