Cukinia z pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5647

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • natka pietruszki lub posiekany koperek
  • trochę wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne, skropić sokiem z cytryny, posolić i napełnić nadzieniem.

Przygotowanie nadzienia: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na margarynie, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w paski i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać bułkę tartą, śmietanę i doprawić według uznania solą i pieprzem. Napełnić nadzieniem cukinię, ułożyć ją w żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem naczyniu i podlać wywarem warzywnym. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec.

Cukinię podawać posypaną zieleniną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów