Grzyby marynowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8934
Grzyby marynowane
fot.

Składniki:

  • 5 kg grzybów (podgrzybki, prawdziwki, opieńki)
  • 1 łyżka soli
  • Zalewa:
  • 3 l wody
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 ziarna pieprzu na 1 słoik
  • 3 ziarna ziela angielskiego na 1 słoik
  • 2 liście laurowe na 1 słoik
  • 2 ziarna gorczycy na 1 słoik
  • 3 cebule

Opis przygotowania:

Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i obgotować osolonej wodzie. Następnie przecedzić, opłukać zimną wodą i pozostawić na sitku. Przygotować zalewę. 3 l wody lekko podgrzać, dodać do niej ocet, cukier, sól oraz wszystkie przyprawy. Cebule obrać, pokroić w talarki i dodać zaprawy, którą następnie należy zagotować. Do zagotowanej zaprawy wrzucić obgotowane grzyby i jeszcze raz wszystko gotować przez 15 minut. Kiedy zaprawa lekko ostygnie przygotować słoiki. Zagotowane grzyby razem z zaprawą przelać do słoików. Pozakręcać nakrętki, słoiki włożyć do większego garnka i wlać wlać tyle wody, aby sięgała do połowy słoików. Całość pasteryzować 20 minut. Pasteryzowane grzyby przechowywać w miejscach lekko zaciemnionych.

0 komenatrzy

Podobne przepisy