Owoce grillowane

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 brzoskwinie (świeże lub z puszki)
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 2 banany
  • 1 kiść winogrona
  • 1 kieliszek rumu
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • 3 łyżeczki suszonych moreli
  • 3 łyżeczki daktyli
  • 3 łyżeczki fig
  • 3 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
  • sok z cytryny

Opis przygotowania

Rodzynki, morele, figi, daktyle pokroić na drobne kawałki. Winogrona umyć i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Plastry ananasa osączyć z zalewy. Brzoskwinie z puszki także należy osączyć z zalewy, a jeśli są świeże umyć, przekroić na połowy i wydrążyć pestki. Banany umyć, przekroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny i posypać wiórkami kokosowymi. W połówki brzoskwiń wsypać pokrojone bakalie, na ananasy wyłożyć żurawinę.
Przygotować grilla i położyć na nim aluminiową folię, wysmarowaną masłem i posypaną cukrem. Na folię ułożyć przekrojone banany, ananasy z żurawiną, brzoskwinie z bakaliami oraz winogrona. Całość grillować do czasu, aż cukier się rozpuści (około 10 minut). Gotowe owoce podajemy po lekkim przestygnięciu.

0 komentarzy

Podobne przepisy