Owoce grillowane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1714

Składniki:

  • 4 brzoskwinie (świeże lub z puszki)
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 2 banany
  • 1 kiść winogrona
  • 1 kieliszek rumu
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • 3 łyżeczki suszonych moreli
  • 3 łyżeczki daktyli
  • 3 łyżeczki fig
  • 3 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
  • sok z cytryny

Opis przygotowania:

Rodzynki, morele, figi, daktyle pokroić na drobne kawałki. Winogrona umyć i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Plastry ananasa osączyć z zalewy. Brzoskwinie z puszki także należy osączyć z zalewy, a jeśli są świeże umyć, przekroić na połowy i wydrążyć pestki. Banany umyć, przekroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny i posypać wiórkami kokosowymi. W połówki brzoskwiń wsypać pokrojone bakalie, na ananasy wyłożyć żurawinę.

Przygotować grilla i położyć na nim aluminiową folię, wysmarowaną masłem i posypaną cukrem. Na folię ułożyć przekrojone banany, ananasy z żurawiną, brzoskwinie z bakaliami oraz winogrona. Całość grillować do czasu, aż cukier się rozpuści (około 10 minut). Gotowe owoce podajemy po lekkim przestygnięciu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów