Tarta pomidorowa z serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1330
Tarta pomidorowa z serem
fot. KateSmirnova / elements.envato.com

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Na wypełnienie:
  • 100 g tartego parmezanu
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli oraz cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm.

Przygotować wypełnienie: pomidorki oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Pomidorki pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi rozwałkowane ciasto. Szczypiorek drobno pokroić, z czego jedną połową pokrojonego szczypiorku posypać pomidorki na cieście, a drugą połowę pozostawić do posypania całości po upieczeniu. Następnie całość posypać tartym parmezanem, mielonym czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem, oregano i zawinąć boki z ciasta.

Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać całość pozostałą połową pokrojonego wcześniej szczypiorku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów