Ciasteczka z ziemniakami i tuńczykiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 856
Ciasteczka z ziemniakami i tuńczykiem
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 400 g ciasta filo
  • 350 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 200 g pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i pokroić je w kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Następnie ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobno kostkę do miski. Do ziemniaków w misce dodać pokrojoną w wcześniej natkę zielonej pietruszki i odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb, dobrze wymieszać i nałożyć na pokrojone kwadraty z ciasta. Wszystko zlepić w trójkąty, wysmarować roztrzepanym jajkiem i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na deskę i podawać z keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów