Wino z dzikiej róży
Ocena: (średnia: 0.00, 0 głosów) |
Trudność: łatwy |
Czas: |
Porcje: 5-6 os. |
-
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0
Składniki
- 3 kg dzikiej róży
- 10 l wody
- 3 kg cukru
- drożdże typu Tokaj
5 komentarzy
Ja zbieram różę świeżąod połowy września i wcale jej nie mrożę,nie ma takiej potrzeby,oczyszczoną i umyta zparzam w wodzie z cukrem 5-7minut wystudzona wkładam do słoja , drożdże resztę wody i cukru,kwasek cytr.i nastawiam z rurką fermentacyjną.Róża opadnie,ok.6 tyg.zlewam,i powtarzam jeszcze zlewanie 2 razyobserwując jego klarowanie.
Przepis:10 kg róży świeżej,25 l.wody przegotowanej,60 g kwasku cytr.2 op.pożywki,2 op.drożdży winiarskich Tokaj,10,5 kg cukru(7.5 kg na pierwszy nastaw) 3.5 kg po pierwszym zlaniu rozpuścić w winie i dodac,po około 6 tyg.drugie zlanie po około 3 tyg.,i trzecie po okoł 2-2.5 tyg.(juz w butelik) powinno być juz dość klarowne.Smacznego.
gąsior 45l do niego 6kg dzikiej rózy umyta i usunięte szypułki i ogonki drozdze szlachetne burgund kupione w instytucie rornictwa i porcja pozywki cukier 4kg po 3 dniach 3kg cukru i rurka fermentacyjna po7 dniach jeszcze 2kg cukru i dopełniam wodą mozliwie do pełna zostawić luz na pianę .woda przegotowana .cukier rozpuszczam w 7l wody kazdą porcję a na początek na rózę 10l wody. po 6 tygodniach ściągam do drugiego gąsiara i po 3mies, piję. te same owoce i jeszcze raz
pierwsza fermentacja w pojemniku fermentacyjnym lub wiadrze na krytym pokrywką i szmatką.przez pieluche przecedzić---> do balona. uzupełnic drugim syropem cukrowym. na 1 zlanie zasiarkować (1g piro /10l nastawu)---> dojrzewanie(zrzucanie osadu, kolejne obciągi).do 1 roku Piszą tutaj ,że po 6 tyg wino jest gotowe i zlewamy do butelek!! NIE PRÓBUJCIE TEGO W DOMU
zrobiłam wino z rózy wszystko było ok winko chodziło ale stwierdziłam że trzeba dodać jeszcze resztęcukru no i okazało się że ono teraz wogóle nie chodzi to znaczy że nie bąbelkuje no iniewiem co robićżeby ruszyło .