Pad Thai

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2509
Pad Thai
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 30 g mrożonych krewetek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz wieprzowinę umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na kawałki. Wieprzowinę pokroić w kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Szczypiorek pokroić na kawałki. Makaron ryżowy włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym wsypać do niej mielony imbir, posiekaną drobno papryczkę chili i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Wbić do tego jajka, rozmieszać i smażyć do czasu aż jajka się zetną. Wtedy dodać do tego pokrojone krewetki i wieprzowinę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu wymieszać i smażyć do zarumienienia się mięsa. Kiedy mięso z krewetkami zacznie się rumienić, wlać do tego sos sojowy oraz sok z limonki i dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość wymieszać, doprawić przyprawami jeśli trzeba i smażyć jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)