Boyoz

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 981
Boyoz
fot. ZorCoCuK (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • ojej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Nadzienie:
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto mąkę przesypać na stolnicę, potem wlać do niej olej, dodać pastę sezamową i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki, ręcznie uformować z nich kulki i palcem zrobić w nich wgniecenia.
Przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić, przełożyć do miski, dodać do niego ser ricotta, mielony kmin rzymski oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć w miejsca wgnieceń w cieście.
Całość dobrze zlepić ręcznie, następnie spłaszczyć i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju ma patelni. Smażyć na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy