Ciekawe artykuły
WięcejCzym jest żywność liofilizowana i czy jest zdrowa?
Liofilizacja to proces, w którym pod wpływem niskiego ciśnienia zamrożone produkty pozbawiane są około 90% zawartej w nich wody, dzięki czemu zachowują kształt, smak i przede wszystkim wszystkie wartości odżywcze.
Czytaj dalejOrkisz - ziarno życia
Ziarno orkiszu jest odmianą pszenicy, która wcześniej niż sama pszenica stanowiła główną strawę wczesnych ludów Ziemi. Swoją treścią może nasycić głodnego nomadę i pozwolić mu iść w dalszą podróż. A jednak o wzrastanie orkiszu trzeba...
Czytaj dalejDlaczego warto poparzyć się pokrzywą?
Pokrzywę zalicza się do chwastów i jako taką tępi z ogrodu. A jednak pokrzywa w żaden sposób nie jest bytem jałowym. Przeciwnie, swoją pożyteczność może wyrazić z całym ciężarem sensu tego wyrazu: pożyteczność oznacza, że...
Czytaj dalejCzy lody są tuczące?
Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami...
Czytaj dalej