Ciekawe artykuły
WięcejNasiona chia - właściwości, jak jeść i dla kogo?
Nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczane są do najzdrowszych produktów na świecie. Prekursorami uprawy tej rośliny byli Aztecy, który zajmowali się nasionkami już w czasach prekolumbijskich. Rzekomo jedna łyżeczka tych cennych nasion pozwalała Indianom cieszyć się energią...
Czytaj dalej10 powodów, dla których warto spożywać warzywa strączkowe
Badania historyczne dowodzą, że jednym z pierwszych pokarmów ludzkości i podstawą żywieniową całego świata były nasiona roślin strączkowych. Nasiona bobu zjadano już w epoce kamienia. Niemniej ważną jest soczewica, o której to wspomniano w Piśmie...
Czytaj dalejOrkisz - ziarno życia
Ziarno orkiszu jest odmianą pszenicy, która wcześniej niż sama pszenica stanowiła główną strawę wczesnych ludów Ziemi. Swoją treścią może nasycić głodnego nomadę i pozwolić mu iść w dalszą podróż. A jednak o wzrastanie orkiszu trzeba...
Czytaj dalejMigrena - jakiego jedzenia unikać, a jakie jeść?
Nasilony, pulsujący ból głowy, zaburzenia widzenia i koncentracji, światłowstręt, wrażliwość na dźwięki i zapachy, nudności, wymioty. Przypadłość, na którą nie pomoże nawet sen. To wszystko, to bardzo skrócony obraz wystąpienia migreny. Najgorsze w tym wszystkim...
Czytaj dalej