Ciekawe artykuły
WięcejMniszek lekarski (pospolity) - zastosowanie w kuchni i medycynie
Mniszka lekarskiego zna każdy. Potocznie często nazywany jest mleczem (błędnie) lub dmuchawcem (po przekwitnięciu). Jednak mało kto wie, że ma on szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie a także w innych dziedzinach życia.
Czytaj dalejCzy spożywanie ogórka z pomidorem jest szkodliwe?
Powiada się, że tak. Ogórki rozkładają zawartą w pomidorach witaminę C, dlatego połączone razem w sałatce greckiej, są jak miska pełna niczego. Dobry sam w sobie ogórek i pomidor spożywane jednocześnie zamieniają się wzajemnie w...
Czytaj dalejDlaczego warto jeść ryby?
Na polskich stołach goszczą rzadko, wypierane przez inne rodzaje mięs – a szkoda. Zapełniony różnorakimi rodzajami ryb świąteczny polski stół udowadnia, że od wieków tradycja podsuwa nam pod nos samo zdrowie! Ryby są tak cennym...
Czytaj dalejCzy lody są tuczące?
Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami...
Czytaj dalej