Ciekawe artykuły
WięcejCarving - efektowna sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach
Carving zazwyczaj kojarzy się z techniką jazdy na nartach. Tymczasem określenie to funkcjonuje także w sztuce kulinarnej i oznacza umiejętność tworzenia z owoców oraz warzyw fantastycznych kształtów.
Czytaj dalejEgzotyczne przyprawy i ich zastosowanie
Dzisiejsza kuchnia nie może obejść się bez różnorakich przypraw. Na szczęście większość z nich jest ogólnodostępna i niedroga. To dzięki przyprawom nasze dania wzbogacają swe walory smakowe i zapachowe, przez co nierzadko jałowe produkty stają...
Czytaj dalejDlaczego warto pić świeżo wyciskane soki?
W zasadzie na postawione w tytule pytanie nie trzeba odpowiadać. Wydaje się, jakby każdy sam w sobie intuicyjnie zgadzał się z faktem, że świeżo wyciskane soki są niezaprzeczalną wartością dla naszego organizmu. Każdy z nas...
Czytaj dalejCzarny bez – medycyna i tajemnica
Czarny bez jest rośliną, która wiosną wydaje z siebie piękne białe kwiaty, po to, aby na jesień zamknąć się w czarnych owocach. Z białych kwiatów czarnego bzu możemy przygotować kordiał, natomiast z jego czarnych owoców:...
Czytaj dalej