Ciekawe artykuły
WięcejCzy kucharz może być lekarzem?
Utajony dramat współczesnego funkcjonowania w cywilizacji polega na tym, że wytworzyliśmy nadmiar jedzenia, który z jednej strony utrzymuje nas przy życiu, a z drugiej powoduje śmiertelne choroby. W sposób więc pozorny pokonaliśmy czasy wielkiego głodu,...
Czytaj dalejProdukty, którymi możemy zastąpić mięso
Coraz częściej słyszymy zalecenia lekarzy i dietetyków na temat zmiany naszej diety. Powinna ona ograniczyć ilość cukrów, niezdrowych tłuszczów i mięsa. Dlaczego? Każdego roku zwiększa się zachorowalność na miażdżyce i raka jelita grubego. Zmiana jadłospisu...
Czytaj dalejSpór o ziarna: czym są produkty pełnoziarniste dla naszego organizmu?
Żeby odpowiedzieć na pytanie o to, jaki skutek dla naszego organizmu mają pełnoziarniste treści zbóż należałoby po prostu wyeliminować ze swojej diety na jakiś czas te elementy i sprawdzić, jak organizm zareaguje na brak ziaren,...
Czytaj dalejRzeżucha, ach to Ty!
Rzeżucha jest rośliną, którą znamy z domowego parapetu i całkiem słusznie kojarzymy ją z Wielkanocą, ale to tylko część prawdy. Wielkanoc to nic innego jak chrześcijański sposób witania się z wiosną, ale - alleluja! -...
Czytaj dalej