Ciekawe artykuły
WięcejCo oznaczają E-numery w produktach?
Często podczas zakupów spożywczych sięgając po produkt sprawdzamy jego datę ważności i skład. Kupujemy spożywkę o długim terminie spożycia niezbyt zastanawiając się dlaczego produkty zachowają tzw. świeżość przez ten czas. Fakt, w składzie zawarte są...
Czytaj dalejCzym jest żywność liofilizowana i czy jest zdrowa?
Liofilizacja to proces, w którym pod wpływem niskiego ciśnienia zamrożone produkty pozbawiane są około 90% zawartej w nich wody, dzięki czemu zachowują kształt, smak i przede wszystkim wszystkie wartości odżywcze.
Czytaj dalejKarpie głosu nie mają, ale obfitość zdrowia w święta dają!
Święta Bożego Narodzenia są wyjątkowym czasem, w którym rzeczy dzieją się na przekór panującej na dworze Zimie. Śnieg, który wszystko przykrywa nigdy nie mówi nam bowiem wprost, czy odejdzie i odsłoni nam Ziemię, a wraz...
Czytaj dalejKwas chlebowy – o napoju i upojeniu
Kwas chlebowy jest napojem naturalnym, powstającym poprzez fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców. Jego gorzki smak zawiera w sobie wspomnienie dobrego piwa, ale także historię Słowian, którzy pili i ważyli go już w X...
Czytaj dalej