Ciekawe artykuły
WięcejKapusta kiszona: nic jej nie pokona!
Stara wiedźma znad rozlewiska swoimi stopami potrafiła działać na kapustę, jak Andrzej Gołota na przeciwników, z tą jednak różnicą, że ugniatana przez kobietę kapusta stawała się tym lepsza, im więcej zadawano jej ciosów. Wydawała ona...
Czytaj dalejCebula - płacz, który leczy
Cebula od wieków wzrusza spożywających ją ludzi. Tyle tylko, że nierzadko człowiek płacze nie zdając sobie sprawy ze wspaniałości tego warzywa, które uratowało w 2009 roku mieszkańców Ukrainy przed epidemią grypy i tam też ma...
Czytaj dalejJak dobrze wybrać wodę mineralną?
Woda jest niezbędnym elementem naszego pożywienia. Bierze udział w fundamentalnych funkcjach organizmiu człowieka, tj: transportuje składniki odżywcze do tkanek i komórek, uproszcza wydalanie toksycznych produktów przemiany materii, wspiera metabolizm organizmu, pozwala regulować temperaturę ciała, skurcze...
Czytaj dalej10 powodów, dla których warto spożywać warzywa strączkowe
Badania historyczne dowodzą, że jednym z pierwszych pokarmów ludzkości i podstawą żywieniową całego świata były nasiona roślin strączkowych. Nasiona bobu zjadano już w epoce kamienia. Niemniej ważną jest soczewica, o której to wspomniano w Piśmie...
Czytaj dalej