Ciekawe artykuły
WięcejCarving - efektowna sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach
Carving zazwyczaj kojarzy się z techniką jazdy na nartach. Tymczasem określenie to funkcjonuje także w sztuce kulinarnej i oznacza umiejętność tworzenia z owoców oraz warzyw fantastycznych kształtów.
Czytaj dalejJakie warzywa można jeść na surowo?
Warzywa w stanie surowości traktujemy jako nie-gotowe, co momentalnie przekłada się na czynność gotowania. U-gotowane oznacza „gotowe” i przystosowane do wymogów ludzkiego środowiska brzusznego, a jednak czy możliwe jest, aby warzywa mimo pyszności im zgotowanej...
Czytaj dalejSpór o ziarna: czym są produkty pełnoziarniste dla naszego organizmu?
Żeby odpowiedzieć na pytanie o to, jaki skutek dla naszego organizmu mają pełnoziarniste treści zbóż należałoby po prostu wyeliminować ze swojej diety na jakiś czas te elementy i sprawdzić, jak organizm zareaguje na brak ziaren,...
Czytaj dalejCzy lody są tuczące?
Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami...
Czytaj dalej