Soki, nektary, napoje - czym się różnią i co warto pić?

Oceń:
(0 głosów)
Soki, nektary, napoje - czym się różnią i co warto pić?
fot. tycoon101 / photodune.net

Woda jest źródłem życia, jest niezbędnym składnikiem w naszym odżywianiu. Często sięgamy po inne płyny jak np. soki, napoje czy nektary - niestety nie możemy tych wyrażeń stosować alternatywnie, gdyż każdy ten produkt oznacza coś zupełnie innego. Wszystkie różnią się składem, właściwościami, składnikami odżywczymi i konserwującymi. Niejednokrotnie myśląc, że świadomie dostarczamy naszemu organizmowi zdrową porcję owoców i warzyw czynimy duży błąd. Musimy właśnie tę świadomość rozbudzić i otworzyć się na nowe fakty w tym temacie.

Napoje

Niewątpliwie z trzech prezentowanych w artykule produktów te są najgorsze i nie powinniśmy po nie sięgać, a jeśli już to jak najrzadziej. Zawartość owoców występująca w takich napojach jest znikoma albo żadna. Tak, żadna – bo poczynając od popularnych gazowanych napojów, poprzez butelkowane herbaty, a kończąc na wodzie smakowej nie znajdziemy na etykiecie dodatku owoców czy soku owocowego (bo 0,1% ekstraktu z soku zagęszczonego to chyba wynik o którym nie warto wspominać - jest to fakt mydlący oczy). Co do wody smakowej – niewielu wie, że to napój, a tak właśnie napisane jest na etykiecie. Smak wody nie jest uwarunkowany dodatkiem soku owocowego a kwasem czy aromatem, a poza faktyczną wodą znajdziemy w niej mnóstwo cukru, konserwantów i kalorii...

Dostępne w sklepach napoje owocowe mają maksymalnie 25% zawartości soku w swym składzie, przy czym najczęściej jest to kilka procent. Reszta składników to przysłowiowa Tablica Mendelejewa – barwniki, słodziki, słodziki, słodziki, konserwanty, aromaty i wrogie dodatki chemiczne. Częste picie napojów może prowadzić do:

  • cukrzycy,
  • nadwagi i otyłości,
  • nadpobudliwości,
  • chorób serca, wątroby,
  • osłabienia zębów i kości,
  • nowotworów,
  • przedwczesnego dojrzewania, porodu, starzenia się,
  • zaburzeń psychosomatycznych, lęków i bezsenności,
  • osłabienia systemu odpornościowego,
  • uzależnienia od cukru.

Niestety ciężko znaleźć plusy picia napojów. Warto zamienić je na coś bardziej wartościowego, a przede wszystkim nie zawierającego całej tej szkodliwej chemii.

Nektary

Są to produkty występujące pomiędzy napojami a sokami. Gdy mamy możliwość selekcji napój – nektar, wybierzmy nektar, bo w przeciwieństwie do tego pierwszego nie zawiera on barwników i sztucznych konserwantów. Są to tak naprawdę soki rozcieńczone wodą. Szkoda, że jednak zawierają dodatki cukru lub miodu i mogą być dodatkowo dokwaszane i zagęszczane. Zawartość owoców w nektarach waha się pomiędzy 25-100%.

Sama nazwa „nektar” kojarzy się z napojem bogów, choć jeśli już sięgać po coś boskiego to na pewno po sok.

Soki

Generalnie soki uważane są za zdrowe, pełnowartościowe produkty. Zgadza się, o ile są to "prawdziwe" soki, czyli takie bez zbędnych ulepszaczy. Najwspanialszy sok powstanie, kiedy wrzucimy owoce i warzywa do wyciskarki czy sokowirówki i sami zrobimy ulubiony, pożywny płyn. Mamy wtedy 100% pewności co pijemy i możemy ze spokojem potraktować szklankę takiego soku jako jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw jednokrotnie ciesząc się naprawdę zdrową, dietetyczną, pełną witamin i minerałów mieszanką. Nie zawsze jednak mamy możliwość skomponowania własnego soku, sięgamy wtedy po ten ze sklepowej półki. Oto kilka podstawowych kwestii, którymi należy się sugerować przy wyborze soku:

  • nie należy sugerować się opakowaniem, na którym narysowane są owoce – to nie świadczy o składzie zawartości kartonu/butelki,
  • zawsze trzeba przeczytać skład, gdyż prawdziwy sok to 100% owoców i warzyw, ewentualnie z dodatkiem witamin, uważajmy więc na sformułowania na etykietach typu „100% smaku”, które starają się wprowadzić nas w błąd,
  • na etykiecie soku NIE doszukamy się sztucznych barwników, konserwantów, aromatów i cukrów (jedynie cukry występujące naturalnie w owocach – i taka informacja powinna być zawarta),
  • warto kupować soki świeżo wyciskane, jednodniowe, nie są one pasteryzowane (utrwalane termicznie), więc zawierają większą ilość witamin i składników bioaktywnych, które w przypadku soków długoterminowych ulegają rozkładowi poprzez wysoka temperaturę powstałą w procesie pasteryzacji.

Dbajmy o siebie i wybierajmy produkty pełnowartościowe. Prawdziwe soki są wielce zdrowe i potrzebne dla naszego organizmu. Nie tylko gaszą pragnienie, ale też dostarczają nam mnóstwo witamin i błonnika. Jako Polacy najrzadziej sięgamy po soki a najczęściej po napoje, które są zgubne w naszej diecie... Wydając mniej pieniędzy kupujemy chemię, cukier, barwniki, konserwanty i wodę, a możemy tak wiele zyskać pijąc prawdziwe dobra datury, bez zbędnych ulepszaczy. Zdrowia nie kupimy, ale możemy o nie zadbać już teraz.

Autor: Klaudia

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Maliny i ich niezwykłe właściwości

Latem zjadamy je prosto z krzaczka, a w okresie jesienno-zimowym dodajemy do herbaty. Można z nich robić różne przetwory, ale oprócz tego, żę maliny wyśmienicie smakują, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Czytaj dalej

Paprykowe ciekawostki

Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, łatwo dostępna, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego papryka posiada arsenał wartości odżywczych. Ile tak naprawdę wiemy o tym ciekawym warzywie?

Czytaj dalej

Czy dobrze nawadniasz swój organizm?

Woda jest źródłem życia, jednak pita nawet w dużych ilościach nie musi oznaczać tego, że jest dla organizmu źródłem… wody. Paradoks ten wynika z faktu, że bez stworzenia w ciele biodostępnych warunków nawet najbardziej wartościowe...

Czytaj dalej

24 triki kuchenne, które warto znać

Kuchnia już dawno wyłamała się ze sztywnych barier postrzegania jej jako narzędzia zaspakajającego naszą potrzebę jedzenia. Dzisiaj jesteśmy świadkami ewolucji gotowania za sprawą łączenia innowacyjnych pomysłów ze starą szkołą. Kiedyś większość czynności wykonywanych przy przygotowywaniu...

Czytaj dalej