Paprykowe ciekawostki

,
Paprykowe ciekawostki
fot. cookelma / photodune.net

Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, łatwo dostępna, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego papryka posiada arsenał wartości odżywczych. Ile tak naprawdę wiemy o tym ciekawym warzywie?

  • Istnieją ponad dwa tysiące odmian papryki! Każda z nich różni się od siebie barwą, kształtem, rozmiarem i przede wszystkim smakiem.

  • Wartości odżywcze zależne są od koloru warzywa i tak:
    - papryka czerwona to beta-karotenowa bomba! Wskazana jest tym, którzy dbają o skórę, ale też nie chcą dopuścić do kurzej ślepoty i zwyrodnień rogówki oka. Dodatkowo posiada duże pokłady witaminy C.
    - papryka zielona posiada najmniejszą ilość kalorii (15kcal/100g), więc polecana jest ludziom szczególnie dbającym o sylwetkę, ale także przyszłym mamom, gdyż zawiera kwas foliowy i witaminę młodości (E).
    - papryki żółta i pomarańczowa zawierają witaminy z grupy B, luteinę (odpowiadającą za dobry wzrok) oraz mnóstwo związków mineralnych, z których najważniejsze to żelazo, wapń, potas i magnez.

  • Kolebką papryki jest Ameryka Południowa. To tam już 2500 lat p.n.e. zaczęli ją uprawiać Peruwiańczycy. Dziś największe uprawy notuje się w Hiszpanii, Grecji i na Węgrzech.

  • Papryka trafiła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, który ściągnął ją z jednej ze swych zamorskich eskapad.

  • Jako przyprawy papryka słodka różni się od ostrej tym, że podczas mielenia pozbawiana jest ścian dzielących, części skórki i nasion, bowiem zawarta w nich kapsaicyna dodaje ostrości w smaku.

  • Węgry uważane są za europejską stolicę papryki. Kraj ten posiada rodzime dania związane z tym warzywem jak i przyprawą, której dodają niemal do każdego posiłku. Węgrzy często nazywają paprykę „czerwonym złotem”, a wszystko to przez zyski jakie przynosi jej eksport do innych krajów. Jedno ze znanych węgierskich powiedzeń głosi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek, stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się, co do niej dodać.

  • Nasiona papryki zawierają sporą ilość oleju, który zachowuje jej barwniki oraz posiada właściwości lecznicze.

  • W jednym strąku papryki istnieje prawie komplet witamin i soli mineralnych.

  • Papryczka chili eskaluje wydzielanie hormonów szczęścia w organizmie.

  • Fenomenem papryki jest jej wszechstronność. Dobrze smakuje podawana w formie surowej a także poddana obróbce cieplnej, jako warzywo i przyprawa, grillowana i marynowana. Różnorodność jej odmian spowodowała, że dzisiaj spotykamy paprykę w szerokim spektrum produktów, poczynając od paprykarzy, poprzez gulasze, sosy, do czekolad!

  • Najbardziej znaną w Polsce papryką jest odmiana igołomska, zwana też białą. Posiada mlecznożółtą barwę i swoisty stożkowy kształt.

  • Witamina C zawarta w papryce jest odporna na rozkład podczas gotowania, pieczenia i suszenia.

  • Maskotką Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej w Meksyku w 1986 r. była papryczka Jalapeno w sombrero.

  • Skala Scoville'a (SHU-Scoville Hotness Unit) to skala określająca ilość jednostek ostrości w każdej z papryk. Została wprowadzona w 1912r. przez amerykańskiego chemiska Wilbura Scoville'a. Pozwala ona obiektywnie określić jak pikantny jest dany produkt. Skala ta wyznacza ilość kapsaicyny zawartej w substancji, im jest jej więcej, tym produkt jest ostrzejszy. Poniżej kilka przykładów dla porównania palącej ostrości:
    - najpopularniejsza słodka papryka Bell zawiera 0 SHU
    - papryka Peperoni 100-500 SHU
    - papryka Jalapeno, Chili, Tabasco 2.500-8.000 SHU
    - pieprz cayenne 30.000-50.000 SHU
    - papryka Habanero, Piri-Piri 100.000-350.000 SHU
    - papryka Carolina Reaper 1.569.300 SHU (aktualnie najostrzejsza papryka na świecie)
    - gaz pieprzowy 5.000.000 SHU
    - czysta kapsaicyna 16.000.000 SHU

  • Po zjedzeniu ostrej papryki absolutnie nie powinniśmy popijać jej wodą, gdyż to tylko pogorszy działanie ostrego pieczenia. Zaleca się wtedy wypicie szklanki tłustego mleka, zjedzenie lodów lub wypłukanie ust olejem roślinnym.

  • Papryka obniża ciśnienie krwi poprzez zawarte w sobie substancje wykazujące działanie diuretyczne.

  • Kapsaicyna zawarta w ostrych odmianach papryki wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym jako podstawa leków przeciwbólowych i rozgrzewających. Używa się jej w produkcji plastrów, maści i kremów. Dodawana jest także do środków wspomagających układ trawienny, gdyż jej właściwości pomagają leczyć schorzenia układu trawiennego. Dotychczasowe badania dowiodły też, że wprowadza komórki rakowe w stan autodestrukcji.

  • Kupując paprykę powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby jej skórka była gładka i błyszcząca. Sama papryka powinna być twarda, nieuszkodzona, o jednolitej barwie. Przechowując taką paprykę w temperaturze od 7 do 14 stopni Celsjusza zachowamy jej świeżość nawet do dwóch tygodni.

  • Indianie uważali paprykę za siedlisko boga ognia i spożywali ją w dużych ilościach, aby pokrzepić potencję seksualną.

  • Paprykę chili można spożywać przez cały rok. Odczuwalne ciepło ogrzeje nas zimną, natomiast latem bardziej się spocimy, a jak wiadomo pocenie się obniża temperaturę ciała.

  • Papryka jest dobrym źródłem błonnika i spowalnia wchłanianie się cukrów i tłuszczów z produktów towarzyszących jej na talerzu.

  • Ostra papryka jest świetnym sprzymierzeńcem podczas odchudzania się, gdyż skutecznie i szybko spala kalorie. Jest najpopularniejszym składnikiem wielu suplementów wspomagających walkę z niechcianymi kilogramami.

0 komentarzy

Ciekawe artykuły