Paprykowe ciekawostki

Oceń:
(2 głosy)
Paprykowe ciekawostki
fot. cookelma / photodune.net

Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, łatwo dostępna, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego papryka posiada arsenał wartości odżywczych. Ile tak naprawdę wiemy o tym ciekawym warzywie?

  • Istnieją ponad dwa tysiące odmian papryki! Każda z nich różni się od siebie barwą, kształtem, rozmiarem i przede wszystkim smakiem.

  • Wartości odżywcze zależne są od koloru warzywa i tak:
    - papryka czerwona to beta-karotenowa bomba! Wskazana jest tym, którzy dbają o skórę, ale też nie chcą dopuścić do kurzej ślepoty i zwyrodnień rogówki oka. Dodatkowo posiada duże pokłady witaminy C.
    - papryka zielona posiada najmniejszą ilość kalorii (15kcal/100g), więc polecana jest ludziom szczególnie dbającym o sylwetkę, ale także przyszłym mamom, gdyż zawiera kwas foliowy i witaminę młodości (E).
    - papryki żółta i pomarańczowa zawierają witaminy z grupy B, luteinę (odpowiadającą za dobry wzrok) oraz mnóstwo związków mineralnych, z których najważniejsze to żelazo, wapń, potas i magnez.

  • Kolebką papryki jest Ameryka Południowa. To tam już 2500 lat p.n.e. zaczęli ją uprawiać Peruwiańczycy. Dziś największe uprawy notuje się w Hiszpanii, Grecji i na Węgrzech.

  • Papryka trafiła do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, który ściągnął ją z jednej ze swych zamorskich eskapad.

  • Jako przyprawy papryka słodka różni się od ostrej tym, że podczas mielenia pozbawiana jest ścian dzielących, części skórki i nasion, bowiem zawarta w nich kapsaicyna dodaje ostrości w smaku.

  • Węgry uważane są za europejską stolicę papryki. Kraj ten posiada rodzime dania związane z tym warzywem jak i przyprawą, której dodają niemal do każdego posiłku. Węgrzy często nazywają paprykę „czerwonym złotem”, a wszystko to przez zyski jakie przynosi jej eksport do innych krajów. Jedno ze znanych węgierskich powiedzeń głosi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek, stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się, co do niej dodać.

  • Nasiona papryki zawierają sporą ilość oleju, który zachowuje jej barwniki oraz posiada właściwości lecznicze.

  • W jednym strąku papryki istnieje prawie komplet witamin i soli mineralnych.

  • Papryczka chili eskaluje wydzielanie hormonów szczęścia w organizmie.

  • Fenomenem papryki jest jej wszechstronność. Dobrze smakuje podawana w formie surowej a także poddana obróbce cieplnej, jako warzywo i przyprawa, grillowana i marynowana. Różnorodność jej odmian spowodowała, że dzisiaj spotykamy paprykę w szerokim spektrum produktów, poczynając od paprykarzy, poprzez gulasze, sosy, do czekolad!

  • Najbardziej znaną w Polsce papryką jest odmiana igołomska, zwana też białą. Posiada mlecznożółtą barwę i swoisty stożkowy kształt.

  • Witamina C zawarta w papryce jest odporna na rozkład podczas gotowania, pieczenia i suszenia.

  • Maskotką Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej w Meksyku w 1986 r. była papryczka Jalapeno w sombrero.

  • Skala Scoville'a (SHU-Scoville Hotness Unit) to skala określająca ilość jednostek ostrości w każdej z papryk. Została wprowadzona w 1912r. przez amerykańskiego chemiska Wilbura Scoville'a. Pozwala ona obiektywnie określić jak pikantny jest dany produkt. Skala ta wyznacza ilość kapsaicyny zawartej w substancji, im jest jej więcej, tym produkt jest ostrzejszy. Poniżej kilka przykładów dla porównania palącej ostrości:
    - najpopularniejsza słodka papryka Bell zawiera 0 SHU
    - papryka Peperoni 100-500 SHU
    - papryka Jalapeno, Chili, Tabasco 2.500-8.000 SHU
    - pieprz cayenne 30.000-50.000 SHU
    - papryka Habanero, Piri-Piri 100.000-350.000 SHU
    - papryka Carolina Reaper 1.569.300 SHU (aktualnie najostrzejsza papryka na świecie)
    - gaz pieprzowy 5.000.000 SHU
    - czysta kapsaicyna 16.000.000 SHU

  • Po zjedzeniu ostrej papryki absolutnie nie powinniśmy popijać jej wodą, gdyż to tylko pogorszy działanie ostrego pieczenia. Zaleca się wtedy wypicie szklanki tłustego mleka, zjedzenie lodów lub wypłukanie ust olejem roślinnym.

  • Papryka obniża ciśnienie krwi poprzez zawarte w sobie substancje wykazujące działanie diuretyczne.

  • Kapsaicyna zawarta w ostrych odmianach papryki wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym jako podstawa leków przeciwbólowych i rozgrzewających. Używa się jej w produkcji plastrów, maści i kremów. Dodawana jest także do środków wspomagających układ trawienny, gdyż jej właściwości pomagają leczyć schorzenia układu trawiennego. Dotychczasowe badania dowiodły też, że wprowadza komórki rakowe w stan autodestrukcji.

  • Kupując paprykę powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby jej skórka była gładka i błyszcząca. Sama papryka powinna być twarda, nieuszkodzona, o jednolitej barwie. Przechowując taką paprykę w temperaturze od 7 do 14 stopni Celsjusza zachowamy jej świeżość nawet do dwóch tygodni.

  • Indianie uważali paprykę za siedlisko boga ognia i spożywali ją w dużych ilościach, aby pokrzepić potencję seksualną.

  • Paprykę chili można spożywać przez cały rok. Odczuwalne ciepło ogrzeje nas zimną, natomiast latem bardziej się spocimy, a jak wiadomo pocenie się obniża temperaturę ciała.

  • Papryka jest dobrym źródłem błonnika i spowalnia wchłanianie się cukrów i tłuszczów z produktów towarzyszących jej na talerzu.

  • Ostra papryka jest świetnym sprzymierzeńcem podczas odchudzania się, gdyż skutecznie i szybko spala kalorie. Jest najpopularniejszym składnikiem wielu suplementów wspomagających walkę z niechcianymi kilogramami.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Migrena - jakiego jedzenia unikać, a jakie jeść?

Nasilony, pulsujący ból głowy, zaburzenia widzenia i koncentracji, światłowstręt, wrażliwość na dźwięki i zapachy, nudności, wymioty. Przypadłość, na którą nie pomoże nawet sen. To wszystko, to bardzo skrócony obraz wystąpienia migreny. Najgorsze w tym wszystkim...

Czytaj dalej

Dlaczego warto poparzyć się pokrzywą?

Pokrzywę zalicza się do chwastów i jako taką tępi z ogrodu. A jednak pokrzywa w żaden sposób nie jest bytem jałowym. Przeciwnie, swoją pożyteczność może wyrazić z całym ciężarem sensu tego wyrazu: pożyteczność oznacza, że...

Czytaj dalej

Produkty, które wzmacniają odporność

Dzisiejsze powietrze, klimat i środowisko nie zapewniają nam zbyt wysokiej odporności. Coraz więcej ludzi zapada na meteoropatię, czyli wrażliwość na zmiany warunków atmosferycznych. Łatwo narażamy nasz organizm na osłabienie, co przyczynia się do powstawania niechcianych...

Czytaj dalej
Więcej artykułów