Jak właściwie przechowywać żywność?

Oceń:
(0 głosów)
Jak właściwie przechowywać żywność?
fot. Anna_Omelchenko (photodune.net)

Organizacja i porządek w kuchni to bardzo ważne sprawy. W dużym stopniu łączą się z tym zasady przechowywania żywności. Właściwe gospodarowanie przestrzenią kuchenną w połączeniu z umiejętnym i odpowiednim umiejscowieniem produktów spożywczych to nie tylko ogromne ułatwienie w codziennym poruszaniu się po spiżarni, szafkach czy lodówkach. Prawidłowa segregacja  przyczynia się do ochrony naszego zdrowia, a nawet portfela! Źle przechowywana żywność łatwo się psuje, ulega pleśniom i bakteriom. Pomyślmy, ile razy zatruliśmy się nieświeżym jedzeniem, albo ile żywności wylądowało w koszu na śmieci… Statystyki są przerażające, gdyż prawie połowa Polaków przyznała się do wyrzucania chleba, dalej są wędliny, warzywa i owoce. To bezmiar niepotrzebnie wydanych pieniędzy, przy którym bolesnym jest fakt, iż nasza ciężka praca idzie na marne. A sposób na zdrowie i oszczędność jest prosty – zorganizuj swoją kuchnię! Oto kilka rad dotyczących właściwego przechowywania żywności.

Lodówka

Produkty, które chowamy do lodówki powinny być zapakowane w pojemniki lub papier. Przy powtarzających się artykułach zwróćmy uwagę na datę ważności i tak te, które możemy dłużej przechować ustawmy z tyłu. To, na której półce położysz dany produkt ma wielkie znaczenie. Bowiem w lodówce panują różne temperatury, a do każdej półki przypisana jest grupa produktów, które powinny się tam znaleźć, i tak:

górna półka – miejsce, w którym panuje najwyższa temperatura. Idealnie nadaje się do przechowywania przetworów, słodyczy i ciast, a także resztek posiłków.

środkowa półka – średnia temperatura sprzyja składowaniu jogurtów, mlek, serów, wędlin, kiszonek i jaj. Umieścimy tu także gotowe dania i zupy.

dolna półka – dominuje tu niska temperatura, więc najlepiej układać produkty surowe, mięso, ryby, owoce morza – wszystko zawinięte w szczelne woreczki zabezpieczające inne produkty przed bakteriami oraz wypłynięciem soków.

szuflady – miejsce dla warzyw i owoców. Sałatę, szczypior, liście szpinaku, szczawiu należy zawinąć w mokry papier, aby nie wyschły. Nie wkładamy do lodówki owoców egzotycznych oraz pomidorów, ogórków, cukini i papryki!

drzwiczki – umieszczamy tu napoje, masła, majonezy, sosy, musztardy, keczupy, oleje.

Zamrażalnik

Miejsce na mrożonki, gdzie temperatura powinna wynosić ok. -18ºC. Rozmrożony produkt nie nadaje się do zamrożenia po raz kolejny. Zakupione mrożonki powinny trafić do zamrażalnika w ciągu godziny. Co do wyżej wymienionego chleba, który się tak marnuje – przecież nawet mieszkając samemu można podzielić bochenek na kilka części i mrozić. Jeden woreczek to np. 6 kromek, które wystarczają na śniadanie i kolację.

Kuchenne szafki

Tutaj przechowujemy produkty mączne i zbożowe. Płatki i kaszę powinno się trzymać w słojach lub szczelnych pojemnikach. Mąki, ryże, makarony, konserwy, groch, fasolę, octy, oleje, suszone grzyby – wszystko zapakowane hermetycznie. Po zakupie najlepiej przesypać je do pudełek, podpisać i oznaczyć datą ważności. Należy pamiętać o wykorzystaniu składnika do końca, gdyż dosypywanie świeżego produktu sprawi, iż ten na spodzie będzie zepsuty. Nadają się tu także produkty zamknięte, które w sklepie stoją na półkach - nieotwarte puszki, keczupy, majonezy.

Miejscem dla pieczywa jest chlebak (lub zamrażalnik, jeśli akurat go nie jemy).

Co z przyprawami

Świeże – hodować na kuchennym parapecie, a jeśli nie mamy takiej możliwości to najlepiej je zamrozić, gdyż nie stracą swych właściwości i aromatów. Natomiast suszone przyprawy powinniśmy trzymać w szklanych, szczelnych pojemnikach, które swoje miejsce znajdą w chłodnej, zaciemnionej szafce.

Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na datę ważności i jakość produktu. Owoce i warzywa należy myć dopiero przed samą konsumpcją, gdyż uczynienie tego wcześniej sprawi, że szybciej się zepsują. Zamrożone pieczywo możemy spożywać nawet przez pół roku. Mrozić można także ciasta, spody do pizzy czy pierogi. Przygotowane posiłki powinny trafić do lodówki w czasie 2 godzin, a chowając resztki dań należy pamiętać o czystych pojemnikach.

Autor: Klaudia

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Czy dobrze nawadniasz swój organizm?

Woda jest źródłem życia, jednak pita nawet w dużych ilościach nie musi oznaczać tego, że jest dla organizmu źródłem… wody. Paradoks ten wynika z faktu, że bez stworzenia w ciele biodostępnych warunków nawet najbardziej wartościowe...

Czytaj dalej

Sposoby na płaski brzuch

Przechadzając się parkiem, spacerując po obrzeżach miast, czy po prostu zażywając czystego powietrza poza metropolią można zauważyć jedno szczególnie nasilające się zjawisko – ludzie uprawiają sport. Biegają, jeżdżą na rowerach czy rolkach. Nie trzeba mieć...

Czytaj dalej

Co oznaczają E-numery w produktach?

Często podczas zakupów spożywczych sięgając po produkt sprawdzamy jego datę ważności i skład. Kupujemy spożywkę o długim terminie spożycia niezbyt zastanawiając się dlaczego produkty zachowają tzw. świeżość przez ten czas. Fakt, w składzie zawarte są...

Czytaj dalej

Cebula - płacz, który leczy

Cebula od wieków wzrusza spożywających ją ludzi. Tyle tylko, że nierzadko człowiek płacze nie zdając sobie sprawy ze wspaniałości tego warzywa, które uratowało w 2009 roku mieszkańców Ukrainy przed epidemią grypy i tam też ma...

Czytaj dalej