Właściwości siemienia lnianego

Oceń:
(0 głosów)
Właściwości siemienia lnianego
fot. elenathewise (photodune.net)

Siemię lniane nie jest szczególnie sławne na naszych kuchennych półkach. Nasiona lnu są dość niedoceniane. Wynika to głównie z niewiedzy, gdyż jest to naprawdę świetny produkt, w który każdy z nas wcześniej czy później powinien się wyposażyć. Dlaczego? Otóż siemię lniane zawiera wiele zdrowotnych właściwości i to nie tylko w dziedzinie kulinarnej! Warto zapoznać się z tymi małymi, płaskimi, brązowymi nasionkami, gdyż niejednokrotnie mogą okazać się niezbędne w naszym codziennym życiu. Dawniej siemię lniane można było kupić tylko w aptekach i sklepach zielarskich. Dzisiaj mamy ułatwione zadanie, gdyż nasiona znajdują się praktycznie w każdym markecie. Dodatkowym plusem jest niska cena, bowiem za 1 kg cennych nasion nie zapłacimy więcej niż 10 zł. Mają one szeroki wachlarz zastosowań w różnych dziedzinach życia. 

Wartości odżywcze

Siemię lniane jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, lecytynę, witaminę E oraz cynk. Zawiera substancje śluzowe. Obfituje w zdrowe tłuszcze, błonnik, łatwo przyswajalne białka, fitoskładniki i antyoksydanty, witaminy B1, B6, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, potas, bor i cynk.

Jak i ile spożywać?

Nasionek nie powinniśmy spożywać bezpośrednio, gdyż mogą zatkać nasz przewód pokarmowy. Jeżeli myślimy o wprowadzeniu siemienia lnianego do naszego codziennego jadłospisu to nie ma nic prostszego od zmielenia nasion i posypywania niewielką ich ilością wszystkiego, co tylko możemy (od kanapki, przez zupę, do sałatki). Jego neutralny smak nie zrobi różnicy w potrawie a tylko udoskonali ją o jakże cenny składnik! Pamiętajmy jednak o tym, aby nie kupować go w zmielonej wersji (gdyż cenne właściwości łatwo się utleniają) i w miarę możliwości starać się mielić tuż przed użyciem. Możemy także zrobić wywar z łyżki siemienia lnianego, który po przecedzeniu jest gotowy do picia. Większa ilość dodanych ziaren spowoduje powstanie „kisielu”, który doskonale sprawdzi się w leczeniu zewnętrznym oraz w schorzeniach wewnętrznych. 2 łyżki  nasion to optymalna dzienna dawka, po której będziemy czuć korzystne zmiany.

Leczenie

zewnętrzne:

  • w postaci okładu leczy trądzik i nawilża suchą skórę,
  • kompres z siemieniem lnianym przykładany do powieki całkowicie likwiduje jęczmień czy gradówkę,
  • łagodzi i leczy oparzenia oraz pękania skóry,
  • działa kojąco i zdrowotnie na świąd skóry i wysypki,
  • można stosować u niemowląt w celu nawilżania skóry.

wewnętrzne:

  • zapobiega zaparciom,
  • wspiera organizm przy biegunce,
  • działa osłonowo przy kuracji antybiotykowej,
  • łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego,
  • reguluje uczucie głodu i sytości,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi (dzięki lecytynie),
  • leczy nadciśnienie tętnicze.

Idealnie nadaje się jako pomoc w walce ze zgagą, z kaszlem, chrypą, zapaleniem oskrzeli, przekwitaniem, owrzodzeniem, nieżytach i bólu żołądka, dwunastnicy i jelit. Jest świetnym środkiem antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym o działaniu moczopędnym.

Uroda

Siemię lniane stosowane w formie odżywki wzmacnia strukturę włosów, idealnie pielęgnuje cerę suchą, tłustą i mieszaną, reguluje poziom wydzielania sebum, odtyka pory, przez co zapobiega powstawaniu zaskórników. Aby wzmocnić i utwardzić paznokcie wystarczy przez 10 minut moczyć je w uzyskanym po ugotowaniu nasion „kisielu”.

Dieta/odchudzanie

Nasiona lnu są świetnym produktem dla osób odchudzających się. Bogactwo zdrowego tłuszczu i błonnika wypiera niską ilość węglowodanów. Zawarte w siemieniu lnianym lignany odpowiadają za  zwiększenie tempa przemiany materii. Zamienia on pożywienie na energię, pobudza żółć do rozkładu tłuszczów, przyspiesza metabolizm, co prowadzi do prostej utraty kilogramów. 2 łyżki oleju lnianego dodane do potrawy pomagają rozwiązać problem niezdrowego cholesterolu a siemię lniane dodawane do potraw sprawia długie uczucie sytości.

Uwaga!

Siemię lniane posiada również kilka złych stron, które nie wystąpią, jeśli będziemy rozmyślnie zażywać nasionek. Na początku należy przyjmować je w małych ilościach, gdyż wysoka zawartość błonnika może działać drażniąco i przeczyszczająco, po kilku dniach możemy zwiększyć dawkę. Nasiona trzymamy w zamknięciu, mielimy tylko w razie potrzeby, ponieważ nie tracą wtedy cennych właściwości. Duża dawka surowych nasion posiada niewielkie pokłady związków cyjanowych, przy czym 2 łyżki dziennie nie stanowią zagrożenia.

Autor: Klaudia

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Czy płatki owsiane są energetyczne?

Czy płatki owsiane mogą dodać człowiekowi końskiej energii, która pozwoli mu przenieść górę, a potem ryknąć z jej szczytu „och, jak pięknie jest żyć!”? Nie od dzisiaj wiadomo, że tak małe płatki, które swoją prostotą...

Czytaj dalej

Co jeść, aby uniknąć depresji?

Wielu z nas nie jest świadomych tego, że to co zjadamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na samopoczucie. Niejednokrotnie produkty, które spożywamy wyczerpują nasz organizm, co może prowadzić nawet do stanów...

Czytaj dalej

Masło czy margaryna: co jest zdrowsze?

Nasz głód zdrowia spowodował powstanie bardzo ciężkiej choroby. To chęć zdrowia przytłacza i jest jak ciężka choroba, w której odmętach pogrąża się człowiek nie wiedząc już, co lepsze: masło, czy margaryna, mleko czy brak mleka,...

Czytaj dalej