Karpie głosu nie mają, ale obfitość zdrowia w święta dają!

Oceń:
(0 głosów)
Karpie głosu nie mają, ale obfitość zdrowia w święta dają!
fot. Krappweis / sxc.hu

Święta Bożego Narodzenia są wyjątkowym czasem, w którym rzeczy dzieją się na przekór panującej na dworze Zimie. Śnieg, który wszystko przykrywa nigdy nie mówi nam bowiem wprost, czy odejdzie i odsłoni nam Ziemię, a wraz z nią, jej plony. Jest to czas ciszy, w której wszystko umiera. A jednak, my, na przekór światu, wzywamy do domu choinkę, która nie daje się mrozowi. Ona, w przeciwieństwie do drzew dębu i orzechu, ostaje w zimnie, jak ją Pan Bóg stworzył. W święta każdym gestem i potrawą, a także właśnie choinką, zwyciężamy więc nad tym, co próbuje nas uciszyć, co pozbawia drzewa liści, a nas samych ciepła. Rytuałem świątecznym, w którym czcimy Boże Narodzenie, czcimy tak naprawdę, to że wszystko i tak za chwilę się znowu narodzi, a my sami wraz z tym. Choinka, ryby, mak i inne potrawy wigilijnego stołu są symbolami płodności, która po każdej Zimie pozwala powrócić Wiośnie.

Karp, a ryba w ogóle, jest w chrześcijaństwie symbolem niezwykle ważnym. Jest to religia związana wszystkimi swoimi nićmi z pogańskimi obrzędami i to w nich ukrywa się cały jej dramatyzm. Wszystko, co znajduje się na naszym wigilijnym stole, jest w rzeczywistości odwołaniem do ludowych obrzędów, mających przynieść nam w czasie tak z pozoru niekorzystnym, odrodzenie w obfitości, szczęściu i bogactwie. Ryba, którą spożywamy, w dosłowny sposób symbolizuje samego Jezusa Chrystusa. W języku greckim bowiem ICHTYS jest akrostychem od „Iesous Christom Theou Huios Soter”, co oznacza Jezusa Chrystusa, Syna Boga, Zbawcę.

Karp na naszym stole, symbolizuje ciało Chrystusa, które ma nas „karmić”. Wartości odżywcze tej ryby są zbawienne dla naszego organizmu. Tak, jak Jezus umarł dla naszego zbawienia, tak karp umiera dla naszego trawienia. Choć najczęściej spożywamy karpia właśnie raz do roku, to jednak regularne przyjmowanie jego ciała w mszach kuchennych wspomaga mechanikę pracy naszego serca, wpływa korzystnie na pamięć, a także zwiększa odporność naszego organizmu.

Karp jest rybą średniotłustą, a jego mięso stanowi źródło witamin z grupy B (B1, B6, B12). Co więcej, jest ono bogate w wapń, fosfor, potas, żelazo oraz sod. Powiada się w związku z tym, że mięso karpia należy do najwartościowszych pokarmów człowieka. Zawiera ono 15% białka (które jest strawne w 97%) oraz 10% tłuszczu. Co ważne, właśnie tłuszcz jest tak ważny w ciele mięsnym karpia, gdyż zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają powstawaniu raka i miażdżycy.

Wszystkie wartości odżywcze mięsa karpia dają naszemu ciału energię, którą musimy docenić i traktować, jak rzecz świętą, gdyż ryba ta oddaje nam siebie w ofierze. Ponieważ nie może mówić, nie wiemy, czy robi to z chęcią. Jedyne, co możemy zrobić, to zjeść ją z należytym szacunkiem.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

Rzeżucha, ach to Ty!

Rzeżucha jest rośliną, którą znamy z domowego parapetu i całkiem słusznie kojarzymy ją z Wielkanocą, ale to tylko część prawdy. Wielkanoc to nic innego jak chrześcijański sposób witania się z wiosną, ale - alleluja! -...

Czytaj dalej

Jak dobrze wybrać wodę mineralną?

Woda jest niezbędnym elementem naszego pożywienia. Bierze udział w fundamentalnych funkcjach organizmiu człowieka, tj: transportuje składniki odżywcze do tkanek i komórek, uproszcza wydalanie toksycznych produktów przemiany materii, wspiera metabolizm organizmu, pozwala regulować temperaturę ciała, skurcze...

Czytaj dalej

Czy lody są tuczące?

Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami...

Czytaj dalej

Kapusta kiszona: nic jej nie pokona!

Stara wiedźma znad rozlewiska swoimi stopami potrafiła działać na kapustę, jak Andrzej Gołota na przeciwników, z tą jednak różnicą, że ugniatana przez kobietę kapusta stawała się tym lepsza, im więcej zadawano jej ciosów. Wydawała ona...

Czytaj dalej
Więcej artykułów