Egzotyczne przyprawy i ich zastosowanie

Oceń:
(0 głosów)
Egzotyczne przyprawy i ich zastosowanie
fot. LotusHead / freeimages.com

Dzisiejsza kuchnia nie może obejść się bez różnorakich przypraw. Na szczęście większość z nich jest ogólnodostępna i niedroga. To dzięki przyprawom nasze dania wzbogacają swe walory smakowe i zapachowe, przez co nierzadko jałowe produkty stają się "niebem w gębie". Większość z nas ma w swoich kuchennych arsenałach tajemnicze, rzadko używane przyprawy. Nie warto bać się nieznanego, a wręcz przeciwnie – trzeba poznać te przyprawy, gdyż mogą się okazać niezbędnym dodatkiem do codziennych potraw.

Przyprawy egzotyczne charakteryzują kuchnię indyjską, chińską, tajską i japońską. Oprócz właściwości smakowych posiadają działania zdrowotne i wspomagają trawienie. Ich intensywne wartości zaskakująco ulepszają smak, zapach i często wygląd potraw. Należy jednak pamiętać o właściwej proporcji składników, gdyż nietrudno o przesadę. Kwaśne, słodkie, łagodne, ostre, orientalne smaki – czyli dla każdego, coś dobrego.

CURRY – mieszanka przypraw wielu smaków. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa "kari", które oznacza sos, mięso lub gotowane warzywa. W każdym regionie świata curry ma inne składniki. Najczęstszym wspólnym elementem jest kurkuma, która nadaje charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor. Inne znane przyprawy wchodzące w skład mieszanki to imbir, czosnek, kolendra, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek. Posiada właściwości przeciwtrądzikowe i antynowotworowe.

GARAM MASALA – "gorąca mieszanka" hinduska. Są to prażone, drobno mielone przyprawy, które dodaje się pod koniec gotowania. W skład wchodzą m.in: kmin rzymski, pieprz czarny, kolendra, kardamon, goździki, cynamon, chilli i liść laurowy. Dodawana do pikantnych potraw oraz aromatyzowania napojów. Świetna jako dodatek do sosów oraz marynat.

KURKUMA – używana od dawien dawna jako przyprawa i barwnik. Jedna z najtańszych przypraw na świecie. Posiada aromatyczny, bardzo intensywny smak z nutką goryczy. Idealna w parze z ryżem, jagnięciną, warzywami czy ryba (niweluje jej brzydki zapach). Jest jedną z najlepszych przypraw antynowotworowych, natomiast w połączeniu z wodą pozwala uzyskać efekt "złotej cery".

KARDAMON – jedna z najstarszych i najdroższych przypraw świata. W starożytności żucie nasion kardamonu pozwalało utrzymać prawidłową higienę jamy ustnej, a nacieranie się nim dawało efekt dzisiejszego perfumowania się. W smaku dość ostry i aromatyczny, przez co jest częstym dodatkiem indyjskich potraw i słodkich napojów. Idealnie komponuje się w połączeniu z ryżem, ale także nadaje unikalny posmak śledziom, daniom mięsnym i skorupiakom. Stosowany jako dodatek do grzanego wina. Traktowany przez Arabów jako afrodyzjak jest też kluczowym składnikiem leków na niestrawność i wzdęcia.

IMBIR – dostępny w wielu postaciach, z którego najbardziej znaną jest korzeń. Ma pikantny, ognisty, cierpki smak. Jest idealnym składnikiem do marynat. Doskonały dodatek do ciast (szczególnie piernika), konfitur, grzanych win i piw. Działa przeciwzapalnie, łagodzi ból, pobudza krążenie krwi, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza nerki i jelita, wspomaga leczenie astmy i zapalenia oskrzeli.

PRZYPRAWA PIĘCIU SMAKÓW – popularna przyprawa kuchni chińskiej, w której skład najczęściej wchodzą anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, pieprz syczuański i kozieradka. Koncepcja ma odpowiadać pięciu czołowym smakom: ostremu, słodkiemu, kwaśnemu, słonemu i gorzkiemu. Prosta do przygotowania w domu. Wystarczy zmielić i zmieszać wszystkie składniki. Doskonała do sosów, mięs, marynat i zup.

KMIN RZYMSKI (KUMIN) – używany w kuchni indyjskiej, często mylony z kminkiem. Ma mocny, intensywny, ostry, lekko gorzkawy smak. Jest niezbędnym składnikiem wielu pikantnych meksykańskich dań. Jest świetną przyprawą do potraw z drobiu, fasoli, grochu, ryb, jajek i ziemniaków, a dorzucony do paleniska pozytywnie wpływa na smak wędzonych mięs i serów. Ma właściwości przeciwskurczowe, jest moczo- i wiatropędny, działa kojąco na niestrawność i biegunkę, ale także... w naturalny sposób wpływa na zwiększenie rozmiaru piersi.

CZARNUSZKA – w kuchni indyjskiej najczęściej stosowana jako dodatek do mięs (głownie jagnięciny). Gorzkawa, z nutą pikantności, doskonała w połączeniu z warzywami, a także jako element indyjskich zup i sosów. Działa wiatropędnie i pobudzająco. Jest świetnym produktem na niestrawność i dolegliwości jelitowe, ale także przyspiesza laktację, a w Indiach jest podawana w celu wywołania skurczy poporodowych.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Aspartam - dobry czy zły?

Rodzice, nauczyciele, lekarze już od dziecka starali się nas nauczyć na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując produkty żywnościowe. Jedną z powielających się informacji, która pewnie utkwiła nam w głowie była „sprawdź, czy w składzie nie...

Czytaj dalej

Alternatywne źródła białka

Jedzenie mięsa jest rzeczą oczywistą dla naszej cywilizacji. To polowanie na zwierzęta wpłynęło na rozwój ludzkiego mózgu, a co za tym idzie, pozwoliło wyjść ze stanu zezwierzęcenia. Choć jedzenie zwierząt pozwala mówić nam o nas,...

Czytaj dalej

Czy płatki owsiane są energetyczne?

Czy płatki owsiane mogą dodać człowiekowi końskiej energii, która pozwoli mu przenieść górę, a potem ryknąć z jej szczytu „och, jak pięknie jest żyć!”? Nie od dzisiaj wiadomo, że tak małe płatki, które swoją prostotą...

Czytaj dalej
Więcej artykułów