Jak dobrze wybrać wodę mineralną?

Oceń:
(1 głos)
Jak dobrze wybrać wodę mineralną?
fot. nkzs / freeimages.com

Woda jest niezbędnym elementem naszego pożywienia. Bierze udział w fundamentalnych funkcjach organizmiu człowieka, tj: transportuje składniki odżywcze do tkanek i komórek, uproszcza wydalanie toksycznych produktów przemiany materii, wspiera metabolizm organizmu, pozwala regulować temperaturę ciała, skurcze mięśni, warunkuje sprawność i wydolność fizyczną. Dodatkowo woda orzeźwia, dodaje energii, wspomaga odchudzanie, utrzymuje równowagę pH ustroju, zapobiega chorobom nerek i serca, chroni przed nowotworami, odżywia skórę i poprawia koncentrację.

W ciągu jednej doby organizm ludzki poprzez skórę, oddychanie i pracę nerek wydala z siebie ok. 2 litry wody. I właśnie przynajmniej 2 litry wody to nasze dzienne jej zapotrzebowanie. Tylko jaką wodę wybrać? I tu pojawia się najważniejsze kryterium – składniki mineralne. Jeszcze do niedawna wodą MINERALNĄ nazywano produkt, który ma min. 1000 mg składników mineralnych w litrze, lecz w ostatnich latach przyjęto tę nazwę dla wszystkich wód wydobywanych z pokładów mineralnych. Dlatego przed sięgnięciem po butelkę należy sprawdzić ową informację na etykiecie. W ogólnym podziale wód mineralnych wyróżnia się 3 typy: niskozmineralizowane (ogólna zawartość jonów – poniżej 500 mg/l), średniozmineralizowane (500-1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). Na co jeszcze powinno się zwrócić uwagę? Otóż właśnie na te jony! W wodzie mineralnej znajduje się ok. 60 ich rodzajów, ale zainteresować nas powinno tyko kilka z nich. Najważniejszymi są magnez (jego dzienne zapotrzebowanie wynosi 300 mg) i wapń (potrzebujemy 800-1200 mg dziennie). Aby woda miała działanie profilaktyczno – zdrowotne należy wybrać taką, która ma co najmniej 50 mg/l zawartości magnezu (a nawet więcej, gdyż nie da się go przedawkować a jego deficyt powoduje poważne komplikacje w organizmie człowieka) i 150 mg/l wapnia. Duże znaczenie fizjologiczne mają zawarte w wodzie wodorowęglany. Ich zawartość powinna wynosić 600 mg/l (większa ilość przy nadkwasocie, mniejsza przy niedokwasocie). Sód ma zbawienne znaczenie dla osób ze wzmożoną aktywnością fizyczną, ale jest także potrzebny latem, kiedy traci się wraz z potem duże ilości soli, wtedy dawka sodu i chlorków powinna wynosić 1500 mg/l. Należy jednak pamiętać o niskich dawkach sodu dla osób ciepiących na choroby serca i nadciśnienie tętnicze. Występujące w wodzie siarczany są wskazane przy wstępnych objawach cukrzycy oraz działają wspomagająco na pracę wątroby i trzustki. Ich zawartość powinna wynosić ok. 200-250 mg/l (większa dawka - do 650 mg/l, przy skłonnościach do zaparć i niestrawności). Bardzo ważnym mikroelementem jest jod, który podobnie jak wodorowęglany wywiera duży wpływ na fizjologię człowieka. Niestety najczęściej występuje w znikomych ilościach, ale wybierając odpowiednią wodę należy się sugerować dawką 0,2 mg/l. Żelazo (w postaci dwuwartościowej) oraz fluor (odpowiedzialny za mineralizację zębów i kości) mają znaczenie we wspomaganiu organizmu tylko wtedy, gdy ich dawka wynosi min. 0,1 mg/l. Za wrażenie smakowe i uczucie orzeźwienia odpowiedzialny jest dwutlenek węgla (nie wskazane picie wody gazowanej przy chorobach strun głosowych i żołądka). Pozostałe, wymieniane na etykietach jony, takie jak potas, brom, miedź, lit czy srebro nie są ważne, gdyż ich ilość jest o wiele mniejsza od zapotrzebowania na nie.

Minerały rozpuszczone w wodzie są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Wybór wody mineralnej należy dostosować do potrzeb swojego organizmu. Kobiety w ciąży oraz te karmiące piersią powinny wybierać wody ze zwiększoną ilością wapnia i magnezu. Wody średnio- i wysokozmineralizowane nie nadają się do spożywania przez dzieci poniżej 3 roku życia, gdyż wysoka zawartość soli prowadzi do obciążenia nerek maluchów. Najlepiej sięgnąć po wodę niskozmineralizowaną, a przed podaniem przegotować ją.

Najważniejsze jest regularne picie wody. Wypracowanie nawyku picia wody daje niesamowity efekt, jakim jest dobre samopoczucie, a przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Ciekawostki o warzywach w stanie kiełkowania

Kiełki warzyw nie są jeszcze warzywami, ale już nie ich nasionami, a jednak zawierają w sobie cały przekrój witamin, które właśnie w tej początkowej fazie wzrastania najsilniej uderzają swoją siłą i smakiem. To w kiełkach...

Czytaj dalej

Czy cytrusy są dla nas?

Oczywistym jest fakt pyszności pomarańczy czy mandarynki, a także ich zdrowotnych wartości, wydaje się, że nic, co zdrowe, nie może nam być obce, a jednak prawdopodobne jest to, że cytrusy pochodzące z innego, od naszego...

Czytaj dalej

Tajemniczy goździk

Goździk jest stałym bywalcem w każdej polskiej kuchni. Dzięki swoim specyficznym właściwościom już dawno osiągnął miano przyprawy, która emanuje tajemniczością, a także aromatem. Jego zapach i smak jest wykorzystywany w bardzo wielu dziedzinach. Na szczególne...

Czytaj dalej
Więcej artykułów