Smakowity.pl

Kotlety z soczewicy

Autor:

Przepisów: 3

Ocena:

(średnia: 5.00, 4 głosy)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • kolendra w proszku
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku
  • sezam
  • olej

Opis przygotowania

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie ok. 20 minut, następnie ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i zmielić w maszynce wraz z soczewicą i czosnkiem. Do masy dodać jajko, bułkę tartą (w ilości, która odpowiednio zagęści masę) oraz przyprawy według uznania: kolendrę, kminek, sól, pieprz, chili. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej z sezamem i smażyć na oleju.

Tagi:kotletysoczewica

5 komentarzy

odpowiedz

Polecam dodać jeszcze pieczarki oraz drobno starty żółty ser.

odpowiedz

Mam pytanie: którą soczewice wybrać? zieloną czy czerwoną. Która jest smaczniejsza? Która ma więcej składników odżywczych? Z góry dzięki za odp.

odpowiedz

Czerwona lub zielona, jak kto woli. Ja używam czerwonej. Zielonej chyba nigdy nie jadłem, więc nie mam porównania. A co do składników odżywczych, to wydaje mi się, że są takie same lub bardzo zbliżone. ;)

odpowiedz

Proponuję mniej czosnku, raczej skupić się na kolendrze, która pasuje tu idealnie. Zrobiłam z zielonej soczewicy, pycha!

odpowiedz

a ja wole zieloną soczewice ; p wg mnie smakuje lepiej

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej