Pita z flafelem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1341
Pita z flafelem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 chlebki pita
  • 2 pomidory
  • 2 liście salaty rzymskiej
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Falafel:
  • 400 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno.

Przygotować falafel: ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Ugotowaną ciecierzycę razem z pokrojoną cebulą oraz czosnkiem zmielić przez maszynkę do mięsa do jednej miski. Wsypać do tego mieloną kolendrę oraz kminek, dodać suszone płatki chili i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.

Chlebki pita przekroić na połowy, lekko skropić je letnią wodą, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez minutę. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika, wysmarować od środka sosem czosnkowym, keczupem, wyłożyć sałatą i dodać do tego usmażony falafel.

Całość posypać posypać pokrojonymi wcześniej wszystkimi warzywami i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów