Tortilla z fasolą, kukurydzą i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2018
Tortilla z fasolą, kukurydzą i śmietaną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 1 cebula
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Opis przygotowania:

Fasolę oraz kukurydzę osaczyć z zalewy i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, dodać do składników w misce i razem wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, podzielić je na cztery, równe kawałki i rozwałkować na grubość 1,5 mm. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

Usmażone tortille przełożyć na talerz, po czym nałożyć na nie wcześniej wymieszane składniki z miski i śmietanę kremówkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów