Kurczak z ryżem i orzeszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1391
Kurczak z ryżem i orzeszkami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 0,5 szklanki mielonych orzeszków pinii
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu dodać do niego masło, wsypać mielone orzeszki pinii, wymieszać i dodać do sałaty na talerzu. Następnie udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, dodać do potrawy i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów