Sałatka z boczkiem i awokado

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2833
Sałatka z boczkiem i awokado
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku
  • 15 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżka octu czerwonego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Sałatę oraz awokado umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć do miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do sałaty. Pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Boczek wędzony pokroić w cienie plastry, potem przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu razem ze sparzonymi wcześniej suszonymi pomidorami i razem zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, skropić octem czerwonym, oliwą z oliwek, wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów