Naleśniki z serem, śmietaną, rodzynkami i płatkami owsianymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1755
Naleśniki z serem, śmietaną, rodzynkami i płatkami owsianymi
fot. Jeremy Keith / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukry pudru
  • 1 łyżeczka tartej gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 twarogu sernikowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko jajka
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać do rondla, wlać do tego mleko i wbić jajko. Całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki, po czym nabrać chochelką i przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron, a następnie ściągnąć z ognia i rozłożyć na stolnicy.

Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, wlać ekstrakt waniliowy, dodać żółtko jajka i całość zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników wsypać sparzone rodzynki, wymieszać i rozsmarować nożem na upieczonym cieście.

Naleśniki zawinąć je w rulony i wyłożyć na talerz. Śmietanę przelać do kubka, rozmieszać ją z cukrem i polać tym całość. Wszystko posypać płatkami owsianymi i tartą, gorzką czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów