Kapuśniak z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2753

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 duże ziemniaki
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 3 duże jabłka
  • 1 l bulionu wołowego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Opis przygotowania:

Da garnka wlać bulion i 2 szklanki wody. Pokroić w drobne paski włoszczyzną, kapustę, razem z kminkiem i liściem laurowym dodać do bulionu. Gotować około 15 minut. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć go na patelni do czasu wytopienia z niego tłuszczu, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Boczek z cebulą smażyć przez 3 minuty. Ziemniaki obrać, pokroić je w kostkę i razem ze smażonym boczkiem i pokrojoną kapustą dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 10 minut. Po tym czasie do całości dodać posiekane jabłka i gotować przez 15 minut. Gotowy kapuśniak podawać na gorąco przyozdobiony zielona natką pietruszki lub selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów