Runebergin torttu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2115
Runebergin torttu
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do pieczenia
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g herbatników
  • 200 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 200 g dżemu malinowego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • Zalewa do zwilżenia ciasta:
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki rumu ciemnego
  • 2 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Cukier przesypać do miski i utrzeć z masłem do białości. Do utartych składników wbić po jednym jajku i nadal ucierać. Wsypać do tego wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do tego mielony kardamon, pokruszone herbatniki, mielone migdały i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 15 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i foremek.

Przygotować zalewę do zwilżenia ciasta: zagotować wodę z cukrem na dużym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, wlać do tego rum, wymieszać i zalać tym upieczone i ciepłe jeszcze ciasto .Wszystko pozostawić przez 1 godzinę do nasiąknięcia.

Po nasiąknięciu ciasta śmietanę rozprowadzić łyżką na wierzchu ciasta, a na nią nałożyć dżem malinowy.

Komentarze (0)