Smakowity.pl

Pizza z tuńczykiem i kukurydzą

Autor:

Przepisów: 4

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • ciepła woda - ok. 250 ml
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • łyżka suszonego oregano
  • puszka kukurydzy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • dobrze topiący się ser - np. gouda - ok 10 dkg
  • pół papryki (czerwonej, ale niekoniecznie) na paski do dekoracji
  • jedna cebula

Opis przygotowania

Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy (drożdże rozprowadzone z cukrem i ciepłą wodą, wymieszane z ok. 4 łyżkami mąki), przykryć i odstawić na 15 minut, aż wyrosną. Wymieszać i wyrobić dość miękkie ciasto. Jeśli ciasto wydaje się za twarde, wlać jeszcze wodę. Dolać oliwę, wszystko razem ponownie wyrobić. Odstawić na 10 minut.
Przygotowanie nadzienia: Tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sitku. Cebulę kroimy. Ser trzemy w piórka. Wałkujemy ciasto i umieszczamy na blasze do pieczenia - najlepiej na położonym nań pergaminie. Uwaga - można rozwałkować ciasto na trochę większy rozmiar niż ma forma, a potem w brzegi zawinąć żółty ser. Będzie pyszniej ze stopionym serem! :) Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, posypujemy oregano, a następnie serem. Na to kładziemy kukurydzę i tuńczyka. Dekorujemy paskami papryki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku - 220 st C około 15 minut.

12 komentarzy

odpowiedz

bardzo ladna pozdrawiam autora ;)

odpowiedz

super przepis smacznego

odpowiedz

napewno wyprobuje, jednak zamiast tunczyka dam wedline :)

odpowiedz

zapowiada się smakowicie ;)

odpowiedz

a mi cały czas wychodzi twarde ciasto jak skorupa,nie mam pojęcia, co źle robię, proszę o pomoc

odpowiedz

jadłam i wszystko było pyszne prucz tego tuńczyka

odpowiedz

Zrobiłam, zjadłam, smakowała :)
Dzięki za przepis

odpowiedz

Pizza ok, dobry przepis, gdyby tylko nie ten tuńczyk. :D

odpowiedz

aby ciasto było miękkie dodaj mniej mąki, najlepiej mąkę dodawaj powoli do momentu aż ciasto będzie odpowiednio mięciutkie i nie będzie się kleić do miski.

odpowiedz

taaa a gdzie sie podziała cebula!!!! heh

odpowiedz

ja dziś popróbuję ;D

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej