Smakowity.pl

Gęś z jabłkami

Autor:

Przepisów: 2967

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 gęś do 4 kg
  • 1 kg jabłek (renet)
  • 0,5 łyżki mielonego kminku
  • 6 goździków spożywczych
  • 4 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki wina wytrawnego
  • sól

Opis przygotowania

Oczyszczoną i sprawioną gęś włożyć do zimnej wody na 3 godziny, po czym wyjmujemy ją, osuszamy i nacieramy z zewnątrz i we wewnątrz solą wymieszaną z mielonym kminkiem. Natartą gęś zostawiamy tak na 2 godziny. Jabłka umyć, wydrążyć z nich gniazda nasion, a następnie włożyć w nie posiekane orzechy włoskie wymieszane z miodem. W każde jabłko należy włożyć też po dwa goźdżiki. Nadziane jabłka wkładamy do wnętrza gęsi, zaszywamy ją. Gęś układamy na wysmarowanej mocno masłem brytfance, polewamy winem wytrawnym i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości mięsa przez około 3,5 godziny. W czasie pieczenia należy ja polewać wytworzonym sosem.

Tagi:jabłkagęś

0 komentarzy

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej