Deser z sago

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3592
Deser z sago
fot. boo_licious / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 250 g szklanka ziaren sago
  • 250 g cukru palmowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziarna sago dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przesypać je do rondla, zalać 400 ml lekko osolonej wody i gotować przez 15 minut. Ugotowane odcedzić i przełożyć do kieliszków. Następnie cukier palmowy przesypać do rondla, zalać go 200 ml wody i gotować na małym do czasu, aż utworzy się gęściejszy syrop. Wtedy wlać do tego sok z limonki, wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przelać do ugotowanego sago w kieliszkach. Wszystko zalać mlekiem kokosowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów