Omlet z fasolką i szynką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2501
Omlet z fasolką i szynką
fot. Burger Baroness / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 25 g szynki serrano w plastrach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • 1 wędzona papryczka chili
  • pęczek szczypiorku sól
  • pieprz
  • sól
  • Na omlet:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Papryczkę wędzoną pozbawić nasion i posiekać na małe kawałeczki. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno wędzoną papryczkę chili, plastry szynki i ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu.

Następnie przygotować omlet: jajka wbić do rondla, po czym wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i całość dokładnie roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na smażone składniki na patelni. Wszystko smażyć do czasu ścięcia się jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na potrawę.

Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów