Fasolka z bekonem i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1393
Fasolka z bekonem i migdałami
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g zielonej fasolki szparagowej
  • 20 g wędzonego bekonu
  • 20 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolkę umyć, osączyć z wody, pozbawić ogonków, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Bekon pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, pokrojony bekon i płatki migdałowe. Doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów