Pieczone pomidory z czosnkiem

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5693
Pieczone pomidory z czosnkiem
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 dojrzałych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i przełożyć na tackę do zapiekania. Następnie nakłuć je widelcem i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i posypać nim przekrojone pomidory. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym oraz brązowym cukrem, po czym przelać łyżką na pomidory z czosnkiem. Dodać do tego świeży rozmaryn i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec do czasu, aż pomidory zaczną się rumienić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów