Kanapki z bobem, mietą, rukolą i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1608
Kanapki z bobem, mietą, rukolą i serem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonego bobu
  • 3 łyżki tartego sera Pecorino Toscano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 bagietka
  • garść świeżej mięty
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Miętę oraz rukolę pokroić drobno i przełożyć do miski. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać go ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Następnie dodać do tego tarty ser, wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie wymieszać. Bagietkę pokroić na kromki, nałożyć na nie wymieszane wcześniej składniki i wszystko przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów