Cantucci

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1268
Cantucci
fot. Giacomo Boschi Gwilbor (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 200 g łuskanych migdałów
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej skorki cytrynowej

Opis przygotowania:

Migdały przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i pokroić ostrym nożem na kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek mikserem ubić sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową na jednolitą masę. Do utartej masy dodać ubitą wcześniej pianę z białek i wymieszać. Następnie wsypywać do tego stopniowo wymieszaną mąkę oraz pokrojone migdały. Z całości wyrobić ciasto, uformować z niego podłużne placki o grubości 1 cm oraz szerokości 6 cm i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym pokroić je na 1,5 cm kawałki i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)