Wino z czarnego bzu

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 10171
Wino z czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg owoców z czarnego bzu (muszą być bardzo dojrzałe)
  • 2,5 kg cukru
  • 3 l wody
  • 20 g kwasku cytrynowego
  • 7 g drożdży (Burgund) lub innych winiarskich

Opis przygotowania:

Rozrobić drożdże w 0,25 l ciepłej, przegotowanej wody, dodając do nich 4 łyżeczki cukru. Zawartość przelać do zamykanej butelki i pozostawić do 3 dni. Raz na dobę butelkę z drożdżami należy potrząsnąć. Owoce czarnego bzu oddzielić od łodyg, wsypać je do słoja o szerokim otworze, zmiażdżyć je i zasypać cukrem. Po dwóch dniach zlać sok, przecedzić go przez sito, następnie dodać do niego rozrobione wcześniej drożdże i kwasek cytrynowy. Całość wymieszać z 3 litrami wody, zlać do butli na wino, zakorkować i odstawić na 3-4 tygodnie. Po 2 tygodniach należy wino jeszcze raz przefiltrować przez sito i ponownie zlać do butli.

Komentarze (1)

czarny bez zawiera toksyczny składnik zwany sambunigryną dlatego należy go poddac gotowaniu!!!

Podobne przepisy

Więcej przepisów