Kotlety z ziemniakami i sosem wermutowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1939
Kotlety z ziemniakami i sosem wermutowym
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety:
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 szklanki pszenicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • Sos wermutowy:
  • 100 ml białego wermutu
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały por
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do nich 1 łyżkę masła, po czym razem utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz.

Przygotować kotlety: pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanej pszenicy dodać osączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym wbić do tego 1 jajko i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety. Następnie 1 jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane kotlety panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków.

Przygotować sos wermutowy: por pokroić na małe kawałki, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego zmiksowany wcześniej por i dusić pod przykryciem przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie mąkę wymieszać z wermutem i wlać do duszonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów