Tarta kalafiorowo-brokułowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2345
Tarta kalafiorowo-brokułowa
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego sera gouda
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Opis przygotowania:

Kalafiora z brokułem dokładnie umyć i podzielić na różyczki, następnie razem przełożyć do osobnych rondli, zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, dodać masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i uformować ręcznie w wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Następnie dodać do tego ugotowanego kalafiora i brokuła. Tarty ser gouda wymieszać z jajkiem w rondlu i doprawić go szczyptą soli oraz mieloną słodka papryką. Wymieszanymi składnikami zalać całość w formie.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów